Održana konferencija „Partnerstvo za zapošljavanje općine Bosanska Krupa doprinosi razvoju radne snage u skladu sa potrebama metalne industrije“

U Bosanskoj Krupi je jučer upriličena konferencija pod nazivom „Partnerstvo za zapošljavanje općine Bosanska Krupa doprinosi razvoju radne snage u skladu sa potrebama metalne industrije“. Cilj je bio potaknuti dijalog o potrebi prilagođavanja obrazovnog sistema potrebama poslodavaca u USK, kao i o potrebi unapređenja regulatornog okvira za nesmetano izvođenje praktične nastave.

Ovim aktivnostima koje su realizuju u okviru projekta „Povećanje
konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa“, finansiranogn od strane Evropske unije i Međunarodne organizacije rada – ILO, osim Općine Bosanska Krupa značajnu podršku daje Plod Centar iz Bihaća, MSŠ „Safet krupić“, Služba za zapošljavanje USK i firme koje su zajedno definirale potrebe lokalnog tržišta: ZAH, Bosankar, Krupa Kabine, ACMA Group i Novi Most.

Izuzetno su vrijedne i vrlo tražene. CNC mašine stigle su u Centar BINOVA koji bi uskoro trebao primiti prve polaznike obuke za zavarivače.

„Imamo problem sa radnom snagom i to je osnovni razlog zbog čega smo se
odlučili za ovaj projekt. Ovdje u Centru BINOVA uskoro će početi edukacija odnosno prekvalifikacija radne snage za potrebe metalne industrije na područuju Bosanske Krupe i USK i to je zaista nešto što nas raduje. Mislim da je to jedan od boljih načina da odgovorimo na zahtjeve poslodavaca kada je u pitanju potreba za radnom snagom“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Centar će dobro doći srednjoškolcima strukovnih zanimanja ali i ostalima koji se žele prekvalificirati. Sve su izraženije potrebe za zanimanjima poput zavarivača, električara, vodoinstalatera, a prije svega CNC operatera. Tržište ih treba, naročito u Bosanskoj krupi gdje metalna industrija posljednjih godina doživljava potpunu ekspanziju. Zna to dobro i profesor Hikmet Todorovac koji je jedan od inicijatora za obrazovanje odraslih u bosanskokrupskoj MSŠ „Safet Krupić“, a ujedno i instruktor budućim polaznicima obuke odabranih putem javnog poziva.

„Kroz ovaj projekt treba da se educira oko 80 osoba koje bi kasnije pronašli posao u firmama u Bosanskoj Krupi ali i šire“, naglašava profesor Todorovac.

Metalna industrija u Bosanskoj Krupi bilježi izvanredne rezultate. U ovoj općini upošljava oko 550 radnika, no evidentan je problem nestručnog kadra kao i odlasci radnika u zemlje Evropske unije.

„Posljednjih godina situacija nije baš zadovoljavajuća sa radnom snagom, odlaze nam kvalificirani radnici a školstvo nam je na niskoj razini, školujemo djecu koja nemaju dovoljno znanja i nemaju dovoljno praktične nastave“, kaže predstavnica firme ZAH Azra Huzejrović.

Kako postojeće obrazovanje približiti potrebama tržišta rada te zaustaviti trend odlaska kvalificirane radne snage tema je kojom su se, između ostalih, bavili učesnici konferencije čiji je upravo cilj potaknuti dijelog o potrebi za prilagođavanjem obrazovnog sistema potrebama poslodavaca.

„Vjerujem da ćemo danas napraviti neki konsenzus, da ćemo iskoristiti vrijeme do početka nove školske godine i na usmjerenjima i izmjenama nastavnih palnova da djeca koja završe srednju školu mogu odmah početi sa radom“, kazao je načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Tome se nadaju sve firme u Bosanskoj Krupi pa i Krupa kabine, čija predstavnica Aida Fojnica kaže da se niko ne može zadržati isključivo
novcem.

„Nikada ga nije dovoljno, mislim da nije to razlog već uvjerenje da će se bolje snaći u EU, jer se ona bolje reklamira od BIH. Sve ima i pozitivne i negativne strane i mi bismo trebali napraviti procjenu“, dodaje Fojnica.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK su svjesni
nedostataka postojećeg školovanja te u narednom periodu najavljuju značajne aktivnosti na izmjeni postojećih nastavnih planova i programa te veće zastupljenosti praktične nastave.

„Radimo standarde za dualno obrazovanje i u pripremi je Zakon za dualno
obrazovanje. Mi smo svjesni onoga što tržište traži“, zaključuje ministar obrazovanja Muhamed Ramić.

Prezentacije na konferenciji su održali predstavnici svih relevantnih ustanova počev od organa uprave, predstavnika firmi, Službe za zapošljavanje, Ministarstva obrazovanja, škole, a na kraju je zaključeno sa primjerima dobrih praksi o kojima je govorio ekspert za praktičnu nastavu u strukovnom obrazovanju Amir Sarajlić. Nakon toga doneseni su zaključci koji će biti baza daljnjeg djelovanja. Jedan od značajnijih jeste da o ovoj problematici na jednom od narednih kolegija razgovaraju načelnici i gradonačelnici u USK koji će također zauzeti zajednički stav i uputiti ga nadležnim institucijama.

Related Post

JUNE 8, 2021

Lokalno partnerstvo za...

Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar su započeli aktivnosti na izradi novog projekta...

0

JUNE 8, 2021

Bosanskoj Krupi priznanje za...

Nakon izvršenog uvida u raspoloživu dokumentaciju mjera za podršku privatnom sektoru u...

0

DECEMBER 19, 2018

33 NOVA ZAVARIVAČA NA...

U bosanskokrupskom Centru za podršku poduzetništvu je 18. decembra održana promocija...

0

NOVEMBER 29, 2018

POTPISIVANJE UGOVORA ZA...

Danas je upriličeno potpisivanje ugovora za besplatnu edukaciju nezaposlenih lica za...

0

MAY 22, 2018

Počinje obuka za 44 varioca...

Obuke kreirane prema potrebama poslodavaca i u skladu sa analizama tržišta radne snage,...

0

MAY 18, 2018

Počinje obuka za 40 varioca...

21. maja 2018. počinje obuka za varioce u kojoj će sudjelovati preko 40 nezaposlenih...

0