Počinje obuka za 44 varioca u Bosanskoj Krupi

Obuke kreirane prema potrebama poslodavaca i u skladu sa analizama tržišta radne snage, odvijaju se kao dio aktivnosti 15 lokalnih partnerstava formiranih u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”. Projekt finansira Europska unija a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO) koja između ostalog, pruža podršku realizatorima obuka i pažljivo prati razvoj novih mogućnosti za zapošljavanje u obuhvaćene 22 opštine/općine.

Jedna od veoma važnih obuka za povećanje konkuretnosti na tržištu rada je počela 22.05.2018. u Bosanskoj Krupi i trajaće narednih 6 mjeseci. Ovu obuku trenutno pohađaju 44 nezaposlena lica koja su na evidenciji JU Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona a do kraja mjeseca očekuju se nove prijave u okviru trenutno otvorenog drugog poziva za zainteresirane kandidate. Obuka je kreirana prema potrebama poslodavaca u metaloprerađivačkoj industriji a biće realizirana u novootvorenom Centru BINOVA u poslovnoj zoni ”Pilana” u Bosanskoj Krupi u saradnji sa profesorima iz Mješovite srednje škole ”Safet Krupić”.

‘Obuka se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski predstavlja zbir trogodišnjeg školovanja za zavarivače, a praktični se sastoji od oko 600 sati obuke gdje će se polaznici obučavati na komplet novoj opremi. Radit će se na opremi vrijednoj preko 100 hiljada maraka i mi smo jedina škola u zemlji koja ima ovakav simulator za zavarivanje. Prva grupa trebala bi završiti početkom a druga grupa krajem januara naredne godine“, kaže direktor škole Elvir Kulenović.

Obuka je planirana kao odgovor na neusklađenost obrazovnog sistema sa
potrebama privatnog sektora, specifično metalnog sektora u Bosanskoj Krupi.

„Ovo je vrlo dobro za našu općinu, ima ljudi koji su završili srednju kao što sam ja gimnaziju ali nemaju posla pa im treba prekvalifikacija. Iskoristit ću priliku i nadam se pronaći posao, pomoći i sebi i svojoj porodici“, ističe jedan od polaznika Ismet Fazlić.

Projekt „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” realizira Općina Bosanska Krupa u saradnji sa PLOD Centrom iz Bihaća, Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi, Službom za zapošljavanje USK, te poduzećima: ACMA GROUP, BOSANKAR, KRUPA KABINE, NOVI MOST i ZAH, i jedan je od 15 odobrenih u okviru programa „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira EU, a provodi Međunarodna
organizacija rada (ILO).

Projektom će biti uspostavljen sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bosanska Krupa, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje najavljenog programa edukacije za minimalno 80 nezaposlenih lica. Projektom se očekuje zapošljavanje minimalno 76 lica koja uspješno prođu obuku.