Počinje obuka za 44 varioca u Bosanskoj Krupi

Obuke kreirane prema potrebama poslodavaca i u skladu sa analizama tržišta radne snage, odvijaju se kao dio aktivnosti 15 lokalnih partnerstava formiranih u okviru projekta ”Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini”. Projekt finansira Europska unija a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO) koja između ostalog, pruža podršku realizatorima obuka i pažljivo prati razvoj novih mogućnosti za zapošljavanje u obuhvaćene 22 opštine/općine.

Jedna od veoma važnih obuka za povećanje konkuretnosti na tržištu rada je počela 22.05.2018. u Bosanskoj Krupi i trajaće narednih 6 mjeseci. Ovu obuku trenutno pohađaju 44 nezaposlena lica koja su na evidenciji JU Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona a do kraja mjeseca očekuju se nove prijave u okviru trenutno otvorenog drugog poziva za zainteresirane kandidate. Obuka je kreirana prema potrebama poslodavaca u metaloprerađivačkoj industriji a biće realizirana u novootvorenom Centru BINOVA u poslovnoj zoni ”Pilana” u Bosanskoj Krupi u saradnji sa profesorima iz Mješovite srednje škole ”Safet Krupić”.

‘Obuka se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski predstavlja zbir trogodišnjeg školovanja za zavarivače, a praktični se sastoji od oko 600 sati obuke gdje će se polaznici obučavati na komplet novoj opremi. Radit će se na opremi vrijednoj preko 100 hiljada maraka i mi smo jedina škola u zemlji koja ima ovakav simulator za zavarivanje. Prva grupa trebala bi završiti početkom a druga grupa krajem januara naredne godine“, kaže direktor škole Elvir Kulenović.

Obuka je planirana kao odgovor na neusklađenost obrazovnog sistema sa
potrebama privatnog sektora, specifično metalnog sektora u Bosanskoj Krupi.

„Ovo je vrlo dobro za našu općinu, ima ljudi koji su završili srednju kao što sam ja gimnaziju ali nemaju posla pa im treba prekvalifikacija. Iskoristit ću priliku i nadam se pronaći posao, pomoći i sebi i svojoj porodici“, ističe jedan od polaznika Ismet Fazlić.

Projekt „Povećanje konkurentnosti radne snage na prostoru općine Bosanska Krupa” realizira Općina Bosanska Krupa u saradnji sa PLOD Centrom iz Bihaća, Mješovitom srednjom školom „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi, Službom za zapošljavanje USK, te poduzećima: ACMA GROUP, BOSANKAR, KRUPA KABINE, NOVI MOST i ZAH, i jedan je od 15 odobrenih u okviru programa „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansira EU, a provodi Međunarodna
organizacija rada (ILO).

Projektom će biti uspostavljen sistem za povećanje konkurentnosti radne snage i njeno osposobljavanje u skladu sa potrebama poslodavaca kroz izgradnju lokalnog partnerstva za zapošljavanje Bosanska Krupa, unapređenje regulatornog okvira za praktičnu nastavu u Unsko-sanskom kantonu, te provođenje najavljenog programa edukacije za minimalno 80 nezaposlenih lica. Projektom se očekuje zapošljavanje minimalno 76 lica koja uspješno prođu obuku.

Related Post

JUNE 8, 2021

Lokalno partnerstvo za...

Općina Bosanska Krupa i PLOD Centar su započeli aktivnosti na izradi novog projekta...

0

JUNE 8, 2021

Bosanskoj Krupi priznanje za...

Nakon izvršenog uvida u raspoloživu dokumentaciju mjera za podršku privatnom sektoru u...

0

DECEMBER 19, 2018

33 NOVA ZAVARIVAČA NA...

U bosanskokrupskom Centru za podršku poduzetništvu je 18. decembra održana promocija...

0

NOVEMBER 29, 2018

POTPISIVANJE UGOVORA ZA...

Danas je upriličeno potpisivanje ugovora za besplatnu edukaciju nezaposlenih lica za...

0

MAY 18, 2018

Počinje obuka za 40 varioca...

21. maja 2018. počinje obuka za varioce u kojoj će sudjelovati preko 40 nezaposlenih...

0

MARCH 15, 2018

Održana konferencija...

U Bosanskoj Krupi je jučer upriličena konferencija pod nazivom „Partnerstvo za...

0